


Het bestuur zoekt leden
De Christengemeenschap in Rotterdam vormt in de Michaëlkerk en met Kring West-Brabant een eigen huishouden met alle diensten, bijeenkomsten, onderhoud en bouw. Om dat goed te laten verlopen is er een bestuur dat op de achtergrond ondersteunend werkt, het kerkgebouw beheert en verantwoording neemt voor de uitgaven. Met de aanbouw in wording zien we erop toe dat het bouwproces op een zorgvuldige wijze verloopt binnen de afgesproken begroting. Ook staan we de taakgroepen bij zodat zij hun werk kunnen doen. Om dit werk met elkaar te kunnen doen, komen we elke zes weken samen voor een vergadering op woensdagavond. We zijn op zoek naar leden en belangstellenden die bij dit bestuurswerk willen meedoen.
De organisatie van de gemeente is zo ingericht dat de geestelijken zich kunnen richten op de sacramenten en geestelijke taken. De gemeente heeft de mogelijkheid om met elkaar een gemeenschap te vormen. De ondersteunende taken worden zelfstandig uitgevoerd door de gemeenteleden in verschillende taakgroepen, zoals bijvoorbeeld de programmagroep, de altaar- en bloemengroep en de koffiegroep.
In het bestuur werken we met gemeenteleden en convent samen om mogelijk te maken dat de geestelijken en taakgroepen hun eigen werk kunnen doen. We beheren de financiën die dit werk mogelijk maken en bespreken de vragen die daarmee samenhangen. Onderhoud, beheer en veiligheid van het gebouw zijn terugkerende aandachtspunten. Als er binnen de gemeente verschillen van mening zijn over mogelijkheden of wensen of wanneer belangen tegenover elkaar komen te staan, nemen we daarin onze verantwoordelijkheid om de verschillende partijen te horen en zicht te houden op wat het beste is voor de hele gemeente. We bereiden de gemeentevergadering voor waar de bespreekpunten uit de gemeente, de jaarrekening en begroting worden voorgelegd. Wil je hier een bijdrage aan leveren, neem dan gerust met een van ons contact op. Onze namen en telefoonnummers staan op de achterzijde van de Blauwe brief.
Namens het bestuur, Marjan Keuter
Oproep voor ministranten
Momenteel hebben we een tekort aan ministranten. Dit betekent dat er in diensten soms maar één ministrant is en dat een dienst op woensdag of vrijdag mogelijk niet doorgaat omdat er helemaal geen ministrant is. Voor ons als gemeente is dat pijnlijk temeer omdat het kan betekenen dat we moeten besluiten een dienst minder in de week te hebben. Ministreren is een toevoeging aan het ervaren van en deelnemen aan de mensenwijdingsdienst. Miriam van Osch en Karel-Jan Tolsma hebben de mogelijkheid om mensen op te leiden.
Hoe gaat dat in zijn werk? Leren ministreren leer je in stappen. Er is eerst een instructie-uur waarin je wegwijs wordt gemaakt in de sacristie en met alles wat de ministrant in de dienst hanteert. Alle vragen die je hebt, kunnen daar aan bod komen. Daarna werk je toe naar een eerste keer ministreren tijdens een dienst op woensdag of vrijdag. Ministreren kun je leren en zoals al het leren gaat dit ook gepaard met vergissingen en het even niet meer weten. Dat geeft helemaal niet. Daar leren we als mensen een hoop van. Op vrijdag 2 mei is er na de dienst een bijeenkomst voor iedereen die zich wil oriënteren. Karel-Jan zal inleiden over ‘het links en rechts aan het altaar’. Waarom is daar zo duidelijk een links en een rechts? Waarom houdt de priester niet zelf het boek vast bij de evangelielezing en waarom wordt dat boek toch steeds verzet? Om een tipje van de sluier op te lichten: het hebben van een links en rechts brengt het midden (weer) in beweging.
Handen nodig in de Altaar- en Bloemengroep
Trekt het je aan achter de schermen een belangrijke bijdrage te leveren aan de cultus? De Altaar- en Bloemengroep zoekt versterking nu een van haar langst meewerkende leden, Petra Roest Crollius, binnenkort met deze service stopt! Voor vragen staan we open, na de dienst of telefonisch.
Groet van Bernadette, Joke, Emma, Nanny, Petra en Annemarie (0626931127)
Bijeenkomsten ‘rondom het sterven’
De afgelopen jaren werd er drie tot vier keer per jaar op een woensdagochtend samengekomen rond het thema ‘sterven’. Deze reeks van bijeenkomsten is in maart dit jaar afgerond. Wel zal er jaarlijks een bijeenkomst plaatsvinden rond het waken bij overledenen. De eerste keer zal dat in november dit jaar zijn.
Karel-Jan Tolsma namens het convent
Dank
Wij willen onze hartelijke dank uitspreken voor alle mensen die de kersttijd mee hebben gedragen en voorbereid. Wat een geschenk is het om de kerk binnen te komen in de kerstnacht en hoog boven het altaar de gouden letters te zien en de vele brandende kaarsen in de lichtbakken aan de muren. De muziek, de gestreken gewaden, de opgetuigde kerstboom en de gemeenteruimte met de gedekte tafel, dat alles maakte de kersttijd tot een waar feest. Er waren iedere dag mensen die naar de dienst zijn gekomen, geministreerd hebben, deurwacht zijn geweest of koffie hebben gezet. Kortom: er is heel veel gebeurd! We willen daarom iedereen bedanken die uiterlijk of innerlijk, zichtbaar of onzichtbaar de kersttijd mee heeft gedragen.
Het convent
Bouwbericht
Met dit bouwbericht geeft de grote bouwgroep een inkijkje in de nieuwe bouwfase die aangebroken is en stelt de kapelbouwgroep zich voor.
Na maanden van opmeten, keuzes maken, offertes aanvragen, budget-bespreking, levering- en montageafspraken plannen, plafonds timmeren, stuken, schilderen, vloer verwijderen en leggen, keukenplaatsing en plinten kitten, kunnen we nu gaan genieten van het resultaat. Er is een ruime lichte keuken gekomen met ruimte om met een groep samen te komen naast de gemeentezaal. Door de openslaande deuren en met de lichte geïsoleerde vloer is er een uitnodigende eenheid in ruimte ontstaan. De koffie- en de altaar- en bloemengroep hoeven niet meer in de verschillende hoeken van het gebouw hun vazen en flesjes koffiemelk te zoeken. Alles staat nu bij elkaar in de bergkast. Daar heeft ook de muziekgroep ruimte gekregen voor het opbergen van de muziekpapieren en staan de stofzuiger en schoonmaakspullen bij elkaar op een plek.
We zijn met de aanbouw in een nieuwe fase gekomen waarin aandacht is voor een mooie afwerking. De klinken zitten al op de deuren, de plinten langs de muren. De eerste lampen hangen. Er worden plannen gemaakt voor een muurbank in de keuken, wandlampen die passen bij de lampen in de gemeentezaal en verwarming. Het MIVA-toilet wordt afgewerkt.
In de gemeentezaal is de oude keuken weliswaar gesloopt en het puin opgeruimd, maar onder de keuken bleek een lekkage te zitten die eerst verholpen moet worden voor er houten boekenkasten op gezet gaan worden. We hebben daarom nog wat langer dan bedoeld een ‘bibliotheek in de kelder’. Tegelijk met de afwerkingsfase voor de keuken en de gang, is de kapelbouwgroep begonnen met haar eerste besprekingen met architect Marc Schepens. We wensen Miriam van Osch, Sonja Stegeman-Pasman, Herman Gerrits, Karel-Jan Tolsma, Rudolf van Lierop en de architect veel succes.
Namens de grote bouwgroep, Marjan Keuter