Bijeenkomsten

 

Gesprekskring ‘Wandelen met Christus door het jaar heen’
Zaterdag 29 maart 10.00 tot 12.00 uur
In de Michaëltijd hadden we een goede bijeenkomst waar we vanuit de eigen dagelijkse ervaringen op zoek gingen naar verdieping. Van hieruit is de overgangstijd naar de periode van advent ook heel bijzonder, een tijd met veel apocalyptische beelden in de natuur en in de wereld en dan de stilte, de verinnerlijking en zoektocht en de hoop.

Wij ontmoeten elkaar weer in de adventstijd voorafgaand aan het ‘lichten’ van de tweede kaars.
– Waarom ontsteken we kaarsen, licht in deze tijd?
– Wat kunnen we innerlijk aan/in deze tijd beleven?
– Wat kunnen we innerlijk van/aan ons zelf beleven?
Ook nu zullen naast de opmaat, de epistels en perikopen een plek hebben in de gesprekken. Zingen doen we ook!
Voor de tijd erna staan de volgende kringgesprekken gepland:
11 januari tijd van Epifanie met terugblik op de Kersttijd.
29 maart Lijdenstijd.
Wil je deelnemen aan de gesprekskring dan ben je welkom!
Namens de kringleden, Rudolf van Lierop

 

Oberufer Driekoningenspel, zaterdag 18 januari 20.00 uur
De spelersgroep van de Delftse Vrijeschool Widar zal dit spel van de drie Koningen weer voor ons opvoeren.
De Koningen gaan op weg en volgen daarbij de ster die helder straalt. Het is zoeken op deze weg en tasten- zowel naar binnen als naar buiten. Zij brengen het kind hun geschenken mee: goud, wierook en mirre. Dit zijn de in de tijd ontwikkelde krachten van wijsheid, offerbereidheid en wil tot genezen. Maar Herodes, de tiran, heeft iets anders voor ogen.
Vanaf 10 jaar. Vrijwillige bijdrage.

 

Vertelling met harpmuziek over Bride van de Eilanden,
zondag 26 januari 12.00 uur
In dit verhaal worden oude Keltische motieven verweven met het nieuwe geloof. Een meisje met wonderlijke misschien wel goddelijke gaven wordt geboren in de nacht van 1 februari. Dit is de nacht van het oude Keltische Samhain feest, het einde van de winter. Het lot brengt haar naar een bijzonder eiland waar zij een bijzondere plek in zal gaan nemen. Het is ook een verhaal over de zuiverheid van een mensenziel; een zuiverheid die gevoed wordt door de natuur, door de wind en door de zee. En door dat grote wonder de zon. Bij de oude Kelten in Ierland en in Schotland was de naderende komst van een zonnewezen al eeuwen bekend, zij verwelkomden Christus als dit zonnewezen. De legende doet eer aan de oude en de nieuwe tradities en het wonder van die laatste. Anje Robertson is historica en verhalenvertelster. Zij genoot haar opleiding aan the International School of Storytelling aan Emmerson College in Zuid-Engeland. Lotje Meijer studeerde af aan het Amsterdams Conservatorium. Ze begeleidt euritmie op Vrije Scholen, geeft concerten en les aan de Amstelveense muziekschool.
Vrijwillige bijdrage, richtbedrag 5 euro

 

Qigong en T’ai-chi met Swie Yap, vrijdag 7 februari 10.30 tot 12.00 uur
Qigong en T’ai-chi helpen je om de glimlach in jezelf te vinden. En dat helpt je weer om in beweging te komen. Wat heb je vooral nodig om goed in beweging te komen? Kort gezegd: het gevoel dat je vrij bent om je op een positieve manier te verbinden met de wereld om je heen.
In deze cursus wil Swie Yap met behulp van Qigong- en T’ai-chi-oefeningen werken aan het vertrouwen en geloof in de positieve kracht die Christus ons geeft. Swie Yap zoekt vanuit zijn oosterse herkomst en zijn actieve verbinding met de Christengemeenschap naar een verbinding tussen Christus en de oosterse bewegingsleer.

 

Het vertaalproces van het Johannesevangelie door Marjolein te Pas, zondag 9 februari 12.00 uur
Op deze ochtend zal Marjolein te Pas, geestelijke in de gemeente Driebergen, vertellen over een proces waarin zij in een periode van ziekte en haar zoektocht naar genezing, bezig is geweest met het vertalen van het Johannesevangelie. Na de dienst vertelt zij over haar weg en haar ontdekkingen in dit vertaalproces.

 

‘toon jouw wonden’ – kunst en spiritualiteit bij Joseph Beuys,
zaterdag 5 april 10.00 uur
Joseph Beuys wordt als een van de belangrijkste kunstenaars gezien in het na-oorlogse deel van de 20e eeuw. Hij was zeer verbonden met de Christologie van de Antroposofie en bracht deze verbinding ook tot uitdrukking in zijn werk. Deze ochtend is een kennismaking met de kunstenaar en via delen van een film ook met zijn werk.
Karel-Jan Tolsma

 

Zaaien van het graan
Zondag 6 april 9.30 uur
De tijd is gekomen om het graan wat de kinderen van de weegschaal van Michaël als geschenk van de aarde werd toevertrouwd om een winter lang te bewaren, mag nu opnieuw worden teruggegeven aan de wereld en in de donkere aarde worden gelegd waar wij het wonder kunnen beleven.
Neem je zakje met graan en een eigen potje mee. Wij zorgen voor aarde en nemen voor de zekerheid extra graan en potjes mee.

 

Het Vondelkoor zingt ‘Die Sieben Worte Jesu am Kreuz’ van César Franck, dinsdag 15 april 19.30 uur
Op de dinsdagavond van de Stille Week zingt het Vondelkoor in onze kerk ‘Die sieben Worte Jesu am Kreuz’ van César Franck. Christus spreekt deze woorden aan het eind van zijn aardeleven op het ogenblik dat aan het kruis het hoogste goddelijke en het meest verheven menselijke zich ultiem doordringen om haast gelijktijdig in de dood ook weer uiteen te gaan. Deze woorden zijn een bundeling en samenvatting van zijn werkzaamheid en offer.

 

De weg door de Stille week, zondag 13 april 12.00 uur
Een inhoud gevolgd door dagelijkse bijeenkomsten met euritmie en evangelie-beelden uit de Stille week
Zoals in de kersttijd alles uit de nacht wordt geboren, overstraald door de wereld van de sterren en de kosmische krachten van de dierenriem, zo vinden de gebeurtenissen rond Pasen allemaal overdag plaats bij de opgaande zon. In de week voor Pasen kan je spreken van zeven dagen die ook allemaal met een eigen planetenkwaliteit verbonden zijn.
De paastijd vraagt van ons een hele andere kracht dan het genadelicht dat in de kerstnacht naar ons toekomt. Het getal zeven hangt samen met beweging, verandering en ontwikkeling. De planeten staan voortdurend in een andere verhouding tot elkaar en dat brengt de nodige spanningen met zich mee die vragen om het ontwaken van het eigen Ik en het wakkere bewustzijn gedurende de dag.

De lijdenstijd is een hele intensieve tijd. Om houvast te geven en de kracht te vinden voor de stille week, is er gedurende deze week de mogelijkheid iedere dag na de dienst door de euritmie de planetenkwaliteiten te beleven, verbonden aan de beelden van het evangelie. Op Palmpasen is er een inhoudelijke verdieping over dit thema waarbij ook iedereen van harte is uitgenodigd die gedurende de week niet aanwezig kan zijn.
Miriam van Osch