Over Michaël

Michaël – Aartsengel – 29 september

Als ik aan Michaël denk… zingt in mij het lied: ‘ich will ein Streiter Gottes sein…’ Op de opleiding voor kunstzinnige therapie zongen wij dit lied vol vuur in de herfsttijd. Dat sprak mij aan, vooral in woelige tijden werd dit lied een aanmoediging en ook een troost.

In de natuur kun je goed waarnemen hoe sterk er veranderingen plaatsvinden van het overweldigende licht in de zomer naar het wakker makende, schitterende licht in de herfst. In de zomer zijn we buiten, letterlijk en figuurlijk, de zomer staat voor uitademen, loslaten, ontspannen; zo ook de aarde.

In de herfst beginnen de uitgeademde krachten van de aarde weer terug te stromen en begint de aarde weer in te ademen.

Na een vrolijke bloemenpracht met vlinders, bijen en libellen, zien we de kleuren langzaam veranderen van groen-geel, naar warm rood en goud-tinten, die nog even oplichten en nagloeien.

Door alle eeuwen heen zijn er talrijke afbeeldingen van Michaël te bewonderen. Als strijder en overwinnaar te paard, waar hij met zwaard of speer de draak bestrijdt en overwint.

In deze tijd van de ontwikkeling van de bewustzijnsziel wordt verwacht, dat wij wakker zijn met ons bewustzijn en scherp inzicht ontwikkelen. In het voorgeboortelijke hebben wij besloten om juist nu, in deze tijd geboren te worden. Welke weg hadden wij voor ogen? Bij het zoeken naar de juiste weg kan Michaël ons helpen. De kracht van de moed, de Michaëlskracht opnemen kan betekenen: bewustzijn van de geestelijke wereld opnemen in de wil.

Als beeld hiervoor (R.S.) kun je een lemniscaat zien, waarvan het onderste deel rood is gearceerd en het bovenste deel indigo. Het rood kan staan voor het ontwikkelen van moed- en wilskrachten; het indigo roept op tot bewustwording. Juist deze kleur heeft een intensieve relatie met Michaël (R.S.).Indigo is verwant met de problemen van deze tijd. In indigo kun je ervaren een ondraaglijke eenzaamheid, maar tegelijkertijd vanuit het individualiseren ook het verlangen naar gemeenschapszin. Bewustzijn roept deze kleur op en het pure indigo kan ook een gevoel van bescherming geven.

Als wij kijken naar de priester aan het altaar in de Michaëltijd, draagt hij de casula in de kleuren incarnaat (huidkleur) en lindegroen. Het lijkt alsof Michaël ons aankijkt en omdat hij ook het aangezicht van Christus uitdraagt, kunnen we in die indrukwekkende, liefdevolle kleuren de liefdeskrachten ervaren.

P.S: voor de kinderen is de tijd aangebroken om te vliegeren. Op de wind jouw eigengemaakte vlieger oplaten: wat een vreugde! In het Duits heet vliegeren: das Drachensteigen.

Juul Hodes