Michaëltijd 2015

Print this entry

September 2015
We worden opnieuw verrast door de kometenregen aan de sterrenhemel. Michaël is in aantocht! Het ijzer waarmee zijn zwaard gesmeed is, kondigt zich in de sterrenregen aan: De aarde bereidt zich voor op de herfst waar het licht buiten minder wordt. En waar Michaël ons helpt het innerlijke licht te ontsteken – het licht dat schijnt op al de activiteiten die we na de zomer weer oppakken: school, werk, studie, vriendschappen en onze idealen.
Het vraagt moed om opnieuw de verbinding aan te gaan met je klas, collega’s, vrienden. Het gaat niet altijd vanzelf. Dan is Michaël daar om te helpen, afwegingen te maken: Waar gaat het mij om? Kan ik dat onder ogen zien?
Michaël kennen we als de aartsengel die strijdt tegen de draak. Hij geeft ons de ijzerkracht om het innerlijk zwaard op te pakken en rechtop te gaan staan om de draak in onszelf in de ogen te zien en te bedwingen.
Michaël is ook de aartsengel die als symbool de weegschaal draagt: de zielenweger, die staat als wachter voor Christus.
Maar je kan het afwegen ook op jezelf betrekken: Hoe is mijn innerlijke en uiterlijke wereld in evenwicht? Ben ik alleen met materiële zaken bezig of besteed ik ook aandacht aan mijn innerlijke ideaal, aan mijn verbinding met de geestelijke wereld? Hoe blijf ik in het midden?
Michaël houdt de weegschaal tussen zijn vingers, maar kijkt er niet naar: hij oordeelt niet. Hij staat in afwachting van onze vraag om hulp bij het in evenwicht houden van onze innerlijke balans. Het ijzeren zwaard geeft de moed om hiernaar te kijken.
De schalen zijn van koper, het metaal dat de warmte geleidt die verbonden is met hartewarmte. De hartewarmte maakt het  mogelijk ons te verbinden met de Christusimpuls, die ons ook weer met elkaar verbindt.
Marjan Keuter