10 november, 11.45, Sint Maartenlunch

Print this entry

Met Michaël vieren we de oogsttijd met de kinderen en het zaad dat ze bewaren tot het opnieuw kan uitgroeien tot een graan. De eerste lantaarns worden aangestoken en met elkaar zoeken we meer en meer naar het innerlijk licht nu het uiterlijke licht afneemt.

In de boog tot het kleine lichtje dat ontstoken wordt met eerste Advent neemt het feest van Sint Maarten een bijzondere plaats in.

Van oudsher hingen boeren een uitgeholde knol met een lichtje erin aan de staldeur als teken dat het werk op het land klaar was en de mensen mochten komen om te delen in de rijkdom van de oogst. De legende van Sint Maarten die zijn mantel deelde met de arme bedelaar past bij het feest van delen. Nu gaan de kinderen met liedjes en lampionnen langs de deuren en zingen over een “rijk man die wel wat geven kan…”e willen Sint Maarten vieren door op zondag 10 november na de mensenwijdingsdienst gezamenlijk te lunchen. Het idee is dat je iets meeneemt voor de lunch dat kan worden gedeeld.  Er zal een pan pompoensoep klaarstaan!

En als het niet lukt om iets mee te nemen? Delen is ook gezamenlijk genieten. Om ouders en kinderen de gelegenheid te geven deel te nemen aan deze lunch wordt tijdens de mensenwijdingsdienst kinderopvang verzorgd, zodat ze na de kinderdienst kunnen blijven.

Om dit feest samen te vieren is hulp nodig! Na Michaëlsdag komt een lijst op het prikbord te hangen waar je kunt opgeven of je mee wilt lunchen en  wat je mee wilt nemen voor de lunch (dat kan variëren van bananenbrood, puntjes met hagelslag of een humus tot paté of salade).

Om de lunch te omlijsten, is het leuk als er muziek is zodat we Sint Maartenliedjes kunnen zingen, en een  mooi verhaal dat verteld kan worden. Ook zijn er mensen nodig die mee willen helpen om de tafels te dekken en na afloop op te ruimen.